Logo

онлайн търговия

Най-често срещани грешки при онлайн търговия

Онлайн търговията е добър начин за увеличение на фирмените продажби, но за голяма част от предприемачите започващи бизнес в интернет се оказва бездънна яма за време и средства. Защо някои онлайн магазини се радват на десетки поръчки ежедневно, а други нямат и по десет на месец? Отговорите могат да бъдат прочетени по-долу.

Неподходящ избор на CMS

Има няколко възможни типа системи за управление на съдържанието – безплатни, с платен лиценз и изработени по поръчка. Всеки тип има своите предимства и недостатъци.

Безплатен софтуер за онлайн търговия

Най-разпространените безплатни софтуери предназначени за онлайн търговия са Cart66, CS-Cart, Drupal Commerce, Jigoshop, Magento, Open Cart, osCommerce, Presta Shop, Shopify, Ubercart, VirtueMart, WooCommerce, WP e-Commerce, Zen Cart и Miscellaneous.

В общи линии предимства са бърза инсталация, разбира се никакви разходи за софтуера, изобилие от професионално изработени темплейт дизайни на цена под 200 лева, безплатни ъпдейти на софтуера и разнообразие от плъгини. Всеки от софтуерите има специфични предимства и някои са по-предпочитани от други, но в тази статия няма да ги разглеждаме по отделно.

Недостатъците често се пренебрегват на фона на многото ползи от софтуера, но те също не са малко – никоя от тези платформи не е разработена за България (има български преработени решения), бавно се свиква с интерфейса на администрацията, при нужда от специфична функция вероятно разработката й ще струва солено, повишен риск в сигурността на платформата, ангажимент към инсталиране на новите версии на софтуера.

Внимание: При поръчка на студио за уеб дизайн изработка на онлайн магазин се увери, че наистина той ще бъде изработен със софтуер написан специално за проекта, а не посредством използвано безплатно решение. Честа практика е замаскирането на безплатни платформи за онлайн търговия като изработени специално за проекта.

Софтуер за онлайн търговия с платен лиценз

Този тип софтуер е златната среда на онлайн търговията. Често най-успешните онлайн магазини ползват именно софтуер, за който собствениците им са заплатили еднократно лиценз или заплащат такъв на годишна база. Някои български платформи са Summer Cart, Gomba Shop, Radius, Raz.

Предимствата са: поддръжка от експерти познаващи перфектно софтуера, непрекъснати обновявания и ъпдейти, висока сигурност, лесна за работа администрация, може да бъде закупен софтуер изработен специално за българския пазар, достъпна цена на лиценза.

Недостатъците се броят на пръсти – висока цена за изработка на модификации специално за твоя магазин и висока цена за изработка на персонален дизайн.

Внимание: Можеш да избереш български или не разработки на софтуера, но няма да сбъркаш, ако избереш българското. Някои от българските софтуери за онлайн търговия с платен лиценз са почти съвършени!

Софтуер за онлайн търговия изработен по поръчка

Най-доброто решение за проекти с голям бюджет. За онлайн магазин с написан специално за него код без да е базиран на CMS с отворен код, оферта на стойност под 30 000 лева трудно може да бъде намерена.

Предимствата са изключително много – най-вече, че всичко каквото е поставено като цел може да бъде постигнато. Недостатъци са единствено високите цени за изработка и поддръжка, както и няколко месечен срок за изработка на софтуера.

Дублиране на информация

Много от онлайн магазините разчитат на приходи от стоки, които се закупуват от фирма вносител за България. Във всички съвременни онлайн магазини импорта на информация е лесен и благодарение на това удобство даден артикул може да бъде открит в десетки онлайн магазини с едно и също описание и снимки.

Не уникалността на текста към продаваните артикули прави онлайн магазина да изглежда пред Google като поредния продукт пуснат на конвейер. Ако не е вложена уникалност в него не трябва да се разчита на посещения от Гугъл, което не би искал никой собственик на онлайн магазин.

Недостатъчно функции и грешки при работа

Не прави добро впечатление ако онлайн магазинът дава грешки, има неработещи компоненти или не може да предложи модерни улесняващи потребителя функции, като например възможност за поръчка без регистрация, филтри, мобилна версия.

Недостатъчно методи за плащане и доставка

Факт е, че болшинството от поръчките са посредством наложен платеж, но колкото повече опции за разплащане и доставка предложи онлайн магазинът, толкова по-голяма е вероятността да привлече повече клиенти.

Сертификат за сигурност

Да, вече има и клиенти от България, които обръщат внимание на това дали онлайн магазинът ползва https://. Малко са хората, които биха заплатили поръчката си чрез дебитна или кредитна карта ако магазинът не може да предложи висока сигурност. Същевременно поръчките на най-голяма стойност се заплащат чрез кредитна карта, най-малкото защото не е комфортно човек да се разхожда с няколко хиляди лева в кеш докато чака да дойде поръчката му.

Пренебрегване на онлайн маркетинга

Учудващо е колко много онлайн магазини приключват пътя си преди да са заработили, главно защото се разчита,че още щом бъде публикуван онлайн магазинът в интернет, то поръчките ще завалят. Дори и най-добрият потенциален клиент няма как да направи поръчка, ако не знае от къде.

Задължително поради каквито и да е причини не пропускайте популяризирането, seo оптимизацията и рекламата, както за нови онлайн магазини, така и за вече разработени, но особено за нови. За разлика от преди години когато seo оптимизацията беше почти точна наука с установени стъпки на следване, сега професионално направената такава включва мобилизиране на огромни ресурси, които със сигурност ще доведат до по-добро позициониране на онлайн магазина в търсачки и повече продажби.

Ефективната seo оптимизация може да бъде определена по скоро като маркетинг за търсачки. По преценка на извършващите я специалисти може да включи:
– промени по онлайн магазина;
– seo одит;
– изграждане на линкове;
– PR публикации;
– реклама;
– мейл маркетинг;
– анализ;
– статистика.

Важно: не експериментирайте извършвайки seo оптимизация сами, т.к. е голяма вероятността нещата да не протекат толкова добре колкото ги планирате. Наемайки фирма не търсете най-ниските цени, референции или промоции, а договор и гаранция за уговорените резултати!

%d bloggers like this: