Logo

10 Съвета при явяване на интервю за работа

10 Съвета при явяване на интервю за работа

Явяването на интервю за работа може да се бъде стресиращо. Ако не искаш да се поддадеш на притеснението и нервността, прочети как можеш да впечатлиш интервюиращия, чрез езика на тялото, цялостно излъчване и правилно поведение.

Увереност

Влез в офиса с увереност, с точни и премерени крачки. Увереността, която излъчваш ще внуши на оценяващите, че си съвършено подготвен за длъжността. Увереността ще увеличи шансовете ти пред останалите конкуренти кандидатстващи за позицията. Напускането с увереност след сбогуването е също толкова важно!

Заобикаляща среда

Огледай се. Направи контакт с очи към околните, кимни леко и отбележи присъствието им, усмихни се. Никога не знаеш кой е човека отсреща – може да е бъдещ колега или ръководител.

Здраво ръкуване

Ръкостискането говори много за човека. Правилното и излъчващото максимум оптимизъм ръкостискане изисква солиден захват. Не си позволявай китката ти да бъде отпусната и небрежно подадена. Ръкуването трябва да бъде стабилно и здраво, но не смачквай ръката на човека отсреща.

Контролирай позата си

Направи усилия да си с добра стойка. Изправи гърба, не позволявай на раменете да увисват и дръж главата си високо изправена.

Чувствай се комфортно

Не отказвай предложена напитка. Дори, ако си жаден, а не са ти предложили, помоли за чаша вода. Седни удобно на стола.

Усмивка и контакт с очите

Задръж вниманието на интервюиращия. Усмихвай се. Задължително е да не изглеждаш така все едно се усмихваш на сила, а напълно непринудено. Усмивките и контактът с очи ще ангажират отсрещната страна в дискусията и в комфортен разговор.

Глас

Постарай се да нямаш треперене и несигурност в гласа. Мънкането и викането не са препоръчителни! Ако има няколко интервюиращи говори с всички, а не само с един – дори и ако само един задава въпросите. Спокойно можеш да се поинтересуваш от ролята в интервюто на всеки от участващите и от позицията им във фирмата.

Коплимент

Ако имаш за какво да направиш комплимент, направи го. Комплиментът трябва да е за реален факт, например добрата локация на офиса, красивия интериор, любезността на секретарката. Комлиментът не е задължителен, не трябва да бъде нереален или свързан с външния вид на интервюиращия.

Шеги

Ако интервюиращия се шегува, ако можеш се пошегувай се и ти на същата тематика. Ако отсрещната страна спазва строго поведение, то шеги не са уместни.

Не бързай

Не бързай след приключване на интервюто – дори и да си видял други кандидати чакащи за интервю. Събери вещите си внимателно, без никакво бързане. Сбогувай се учтиво, позитивно и с пожелание за надежда относно бъдещата съвместна работа. Сбогувай се любезно с всички присъстващи.

%d bloggers like this: