10 Съвета при явяване на интервю за работа

10 Съвета при явяване на интервю за работа

30/11/2014

Явяването на интервю за работа може да се бъде стресиращо. Ако не искаш да се поддадеш на притеснението и нервността, прочети как можеш да впечатлиш интервюиращия, чрез езика на тялото, цялостно излъчване и правилно поведение.

Увереност

Влез в офиса с увереност, с точни и премерени крачки. Увереността, която излъчваш ще внуши на оценяващите, че си съвършено подготвен за длъжността. Увереността ще увеличи шансовете ти пред останалите конкуренти кандидатстващи за позицията. Напускането с увереност след сбогуването е също толкова важно!

Заобикаляща среда

Огледай се. Направи контакт с очи към околните, кимни леко и отбележи присъствието им, усмихни се. Никога не знаеш кой е човека отсреща – може да е бъдещ колега или ръководител.

Здраво ръкуване

Ръкостискането говори много за човека. Правилното и излъчващото максимум оптимизъм ръкостискане изисква солиден захват. Не си позволявай китката ти да бъде отпусната и небрежно подадена. Ръкуването трябва да бъде стабилно и здраво, но не смачквай ръката на човека отсреща.

Контролирай позата си

Направи усилия да си с добра стойка. Изправи гърба, не позволявай на раменете да увисват и дръж главата си високо изправена.

Чувствай се комфортно

Не отказвай предложена напитка. Дори, ако си жаден, а не са ти предложили, помоли за чаша вода. Седни удобно на стола.

Усмивка и контакт с очите

Задръж вниманието на интервюиращия. Усмихвай се. Задължително е да не изглеждаш така все едно се усмихваш на сила, а напълно непринудено. Усмивките и контактът с очи ще ангажират отсрещната страна в дискусията и в комфортен разговор.

Глас

Постарай се да нямаш треперене и несигурност в гласа. Мънкането и викането не са препоръчителни! Ако има няколко интервюиращи говори с всички, а не само с един – дори и ако само един задава въпросите. Спокойно можеш да се поинтересуваш от ролята в интервюто на всеки от участващите и от позицията им във фирмата.

Коплимент

Ако имаш за какво да направиш комплимент, направи го. Комплиментът трябва да е за реален факт, например добрата локация на офиса, красивия интериор, любезността на секретарката. Комлиментът не е задължителен, не трябва да бъде нереален или свързан с външния вид на интервюиращия.

Шеги

Ако интервюиращия се шегува, ако можеш се пошегувай се и ти на същата тематика. Ако отсрещната страна спазва строго поведение, то шеги не са уместни.

Не бързай

Не бързай след приключване на интервюто – дори и да си видял други кандидати чакащи за интервю. Събери вещите си внимателно, без никакво бързане. Сбогувай се учтиво, позитивно и с пожелание за надежда относно бъдещата съвместна работа. Сбогувай се любезно с всички присъстващи.