Logo

Ello - нова социална мрежа

Ello – новата социална мрежа

Регистрацията в Ello за момента е възможна само, ако имаш получена покана от човек с регистриран профил в нея. Ello е в бета версия и достъпна за ограничен кръг от хора, макар че по наблюденията ми кръгът доста бързо се разширява с всеки изминал час.

ELLO само с поканаКакво е Ello?

„Ello е създаден от идеалисти, които вярват, че същността на всички човешки същества е да бъдат мили, внимателни и услужливи, интелигентни, отговорни и уважаващи другите”. Общите условия за ползване на социалната мрежа продължават това послание, изискващи от всеки потребител желаещ да е част от Ello, да бъде добър и за пример.

Мотото на новата социална мрежа е “Simple, beautiful & ad-free”. Наистина – дизайнът е изчистен, съставен от черни, бели и сиви цветове, а реклами няма никъде. Замислих се във Facebook пречат ли ми рекламите. Като, че ли не – дори не бях се замислял по въпроса преди да попадна на Ello. Изобщо, лошо ли е да има реклами?

Какво е усмивката на Ello?

“Също като Ello, усмивката на Ello е изчистена, красива и лесна за използване”.  Представя бодростта на нормална усмивка, символизирана със символа за затварящата скоба.

Какъв е манифестът на Ello?

“Твоята социална мрежа е притежавана от рекламодателите.

Всеки пост който споделяш, всеки приятел с който се свързваш и всеки линк който последваш се проследяват, записват и конвертират в база данни. Рекламодателите купуват данните ти, за да ти показват повече реклами. Ти си продуктът който е купен и продаден.

Вярваме, че има по-добър начин. Вярваме в дързостта. Вярваме в красотата, простотата и прозрачността. Вярваме, че хората които създават неща и тези които ги ползват, трябва да си сътрудничат.

Вярваме, че социалната мрежа може да бъде инструмент за овластяване. Не инструмент за заблуждаване, принуждаване и манипулиране, а място за свързване, създаване и наслаждаване на живота.

Ти не си продукт.”

Ello регистрацияРегистрация

Регистрацията протича бързо и лесно – без излишни въпроси. Все още има свободни тонове от страхотни потребителски имена.

Интересното, е че получиш ли достъп до Ello имаш възможността дейно да участваш в развитието му давайки идеи за нови функции или критикувайки градивно намерени несъвършенства. Разработчиците са се постарали да е видна и информация за новите ъпдейти.

Първи стъпки

Началната страница на десктоп версията след вход в Ello можеш да видиш на изображението по-долу.

Левият панел помества логото на Ello, навигацията и каретата “Friends” и “Noise”, а десният е запълнен от timeline на постове и коментари от избраната група, “Friends” или “Noise”.

ELLO home

FRIENDS & NOISE

“Friends” секцията е предназначена за най-близките приятели. Всеки пост визуализиран в нея е в разширен формат. Според Ello това е страхотен начин да посрещнеш публикациите от хора, за които наистина те е грижа.

“Noise” секцията е за всички други. Там съдържанието публикувано от определен човек се визуализира по по-неугледен начин, сбито и компресирано, но визията е по-подходяща, за да се запознаеш с новостите около голяма група хора.

По всяко време могат да бъдат местени членове от едната секция в другата.

Фактите за Ello

Няма реклами и данните ти никога няма да бъдат предоставяни на трети лица за рекламни или търговски цели. Поне така обещават от Ello.

Всяка публикация е публична…!? Може да бъде видяна от всеки попаднал на url адреса, а не само от членовете на “Friends” или “Noise”.

Поставяш хора в секция “Friends” или “Noise” последвайки ги. Можеш да последваш всеки потребител който желаеш, а той от своя страна да последва теб. Това прави социалната мрежа с функционалност по-близка до Google+, отколкото до Facebook.

Постовете могат да съдържат само текст и/или снимка. За момента съществува проблем при публикуване на PNG изображения.

Важно за всеки занимаващ се със SEO, линк билдинг и популяризиране на проекти в интернет. Странно, но за сега изглежда всички линкове, независимо къде са публикувани са DoFollow, а Google индексира новото в Ello с изключителна бързина.

Официалният домейн на ELLO е https://ello.co.

%d bloggers like this: